8300 Tapolca, Bartók Béla út 1-3.
Tel.:36-87-510365 Fax:36-87-510366

Információ új betegeinknek

 

Tájékoztató új betegek számára

 

Meddőségről abban az esetben beszélünk, amennyiben egy év rendszeres, védekezés nélküli házasélet után sem következik be terhesség. Amennyiben Önök ilyen problémával küzdenek, intézetünkbe a 0687510365 telefonszámon jelentkezhetnek kivizsgálásra. A meddőségi kezelés és kivizsgáláshoz beutaló nem szükséges! Tanácsoljuk, hogy bejelentkezésükkel 11 és 14 óra között próbálkozzanak, mert ilyenkor telefonközpontunk kevésbé leterhelt.

Már az első jelentkezéskor sem csak konzultáció történik, hanem a szükséges meddőségi kivizsgáláshoz tartozó vizsgálatok jelentős részét is elvégezzük. Éppen ezért az első jelentkezésre egy várható vérzés előtt kb. 1 héttel adunk időpontot, amennyiben ciklussal rendelkező betegről van szó. Emiatt javasolható, hogy az időpontot a pár hölgy tagja kérje.

Intézetünk minden külső intézményből származó leletet elfogad, éppen ezért az első jelentkezéskor a meglévő összes korábbi leleteiket, illetve lehetőség szerint azokról fénymásolatot is hozzanak magukkal. Azokat átnézve fogjuk tudni eldönteni, hogy milyen további vizsgálatok szükségesek.

Minden meddő betegnél részben a törvény által előírt, illetve a szakma szabályai szerinti vizsgálatok szükségesek, melyek a következők:

Nő:

 • 1 éven belüli un. STD szerológia (HIV 1 és 2, Hepatitis B és C, VDRL, vagy Treponema)
 • 1 éven belüli negatív cytológiai (rákszűrés) eredmény
 • 3 hónapon belüli baktérium leoltási eredmény a méhnyakból (un. aerob és anaerob tenyésztés)
 • 3 hónapon belüli Chlamydia teszt a méhnyakból
 • 1 éven belüli un. bazális (ciklus 2.-7. napja) hormon meghatározás (FSH, LH, Prolaktin, Ösztradiol, Tesztoszteron, lehetőség szerint DHEAS, SHBG)
 • 1 éven belüli Progeszteron szint egy várható vérzés előtt 1 héttel (normál ciklus esetén 21. nap), valamint ciklus független hormonok, mint AMH, TSH, FT3, FT4, lehetőség szerint aTPO és aTG.
 • Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (laparoszkópia, hiszteroszkópia, HSG, HyCoSy)

Férfi:

 • 1 éven belüli un. STD szerológia (HIV 1 és 2, Hepatitis B és C, VDRL, vagy Treponema)
 • 3 hónapon belüli baktérium leoltási eredmény (un. aerob és anaerob tenyésztés)
 • 3 hónapon belüli Chlamydia teszt az ejakulátumból
 • 6 hónapon belüli spermiogramm

Az érvényes eredményeket nem fogjuk megismételni! Amennyiben a szükséges eredmények nem állnak rendelkezésre, azokat intézetünkben el tudjuk végezni, vagy kívánságra beutalót adnunk.

Intézetünk érvényes OEP szerződéssel rendelkezik, mely annyit jelent, hogy az orvosi vizsgálatokért érvényes TAJ kártyával rendelkező betegeknek fizetni nem kell. A hormonvizsgálatokat csak térítés ellenében tudjuk elvégezni, mely két alkalommal (3., illetve 21. ciklusnap) történik és alkalmanként kb. 12.000 forintba kerül. A Veszprém megyei betegeknek az STD szerológiai és bakteriológiai leoltásokat térítésmentesen el tudjuk végeztetni. A Vas és Zala megyei betegeknek beutalónkkal lehetősége van a helyi ANTSz-ben a vizsgálatok térítésmentes elvégzésére. Amennyiben a vizsgálatok, - a Veszprém megyei betegek kivételével – nálunk történnek, azt csak térítés ellenében tudjuk elvégeztetni, a baktérium kimutatás 4.000, az STD szerológia 15-19.000 forintba kerül.

Az első megjelenéskor a következők történnek:

Nő:

                Adatfelvétel

                Kórtörténet felvétele, korábbi leletek átnézése, értékelése

                Nőgyógyászati vizsgálat, cytológia, ultrahang

                Szükség szerint mintavétel  baktériumok kimutatására, rákszűrés

                Szükség szerint vérvétel (STD szerológia, hormon meghatározás)

                További kivizsgálásra javaslat

Férfi:

                Adatfelvétel

                Kórtörténet felvétele, korábbi leletek átnézése, értékelése

                Spermiogramm

                Szükség szerint mintavétel a baktériumok kimutatására

                Szükség szerint vérvétel (STD szerológia)

                Időpont megbeszélése andrológiai vizsgálatra

Miután spermavizsgálat történik ennél a jelentkezéskor, a megbeszélt időpont előtt 3-5 nappal tartózkodni kell a nemi élettől.

 

Az első jelentkezéskor gyakorlatilag egész délelőttös elfoglaltsággal lehet számolni. Ez alatt azonban sokszor több vizsgálat történik, mint a megelőző években más intézetekben összesen. Emiatt megértésüket és egyben türelmüket kérjük!

Élettársi kapcsolatban élőknél bármilyen kezelés megkezdése előtt közokirat (közjegyzői igazolás) beszerzése szükséges az élettársi kapcsolatról.